Newsroom

February 12, 2024 ad.nl

Na 20 jaar Heineken stapt festivalgigant ID&T over naar de grote concurrent: Bud en Corona

View article in other media

Opschudding in festivalland. Na 20 jaar ruilt ‘s lands grootste festivalorganisator, ID&T biersponsor Heineken in voor diens aartsrivaal AB Inbev. In het vervolg geen Desperados of Heineken Silver meer op Mysteryland of Awakenings, maar Bud en Corona.

,,Heineken heeft ons veel gebracht, met expertise, bierlogistiek en de internationale uitbreiding van Sensation", zegt commercieel topman Martijn van Daalen van ID&T. ,,Het was een moeilijke beslissing, maar als we naar de toekomst kijken, past AB Inbev beter bij onze ambities.”

Het van oorsprong Belgisch/Braziliaanse Anheuser Busch InBev is, gemeten naar hectoliters bier, de grootste brouwer ter wereld, gevolgd door het Heinekenconcern. Beide giganten richten zich met hun marketing ook op grote evenementen, naast sport ook muziekfestivals. Tot voor kort was Heineken goed voor ongeveer 80 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.

ID&T is, met 90 evenementen, de grootste festivalorganisator van Europa. Het gaat volgens Van Daalen bij biersponsoring allang niet meer om het aantal bars, voldoende tappunten, wat vlaggen of een naar de sponsor vernoemd podium. ,,We organiseren steeds meer internationale evenementen, meerdaagse festivals waarbij we ook de reis en het verblijf verzorgen. Plus allerlei voorzieningen ter plekke, zoals supermarkten.”

,,Daarnaast richt de relatie met onze fans zich al lang niet meer op alleen het evenement. ,,In de afgelopen jaren zijn we online en op sociale media enorm gegroeid. We hebben meer dan 10 miljoen fans online. De strategische richting die AB Inbev met Bud en Corona heeft ingeslagen, sluit daarbij beter aan.”

Bierprijzen

Naast Bud en Corona gaat het daarbij ook om varianten daarvan, met name 0.0-bieren. ,,Je ziet bij festivalgangers het consumptiepatroon veranderen, met name bier met minder calorieën en alcohol. En, afhankelijk van het soort evenement zullen we ook andere biermerken van AB Inbev zien, zoals Hertog Jan of Hoegaarden.”

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over milieu en duurzaamheid. Maar niet over bierprijzen, elk jaar een heet hangijzer onder festivalgangers. ,,We proberen de prijzen in de hand te houden,” zegt Van Daalen. ,,Maar ook wij ontkomen niet aan enorme kostenstijgingen, van inkoop tot personeel. Die zullen we toch moeten doorberekenen.”

Dat doet ID&T niet volledig. ,,We proberen dat op andere manieren te compenseren. Daarom hebben we ons businessmodel veranderd met meer aanbod rondom festivals, e-commerce als merchandise, reizen en accommodatie, zodat we niet alles hoeven te belasten in tickets en bier.”

Hardcore

Ook andere festivalorganisatoren uit de stal van ID&T-eigenaar Superstruct stappen over, Zo ging de samenwerking eind januari al stilletjes van start op de wintereditie van Awakenings. De officiële aftrap is tijdens Masters of Hardcore eind maart in Den Bosch.

Het gaat om een contract voor minimaal drie jaar voor het merendeel van de ID&T-festivals. Ook evenementen van andere festivals uit de stal van ID&T-eigenaar Superstruct, waaronder Awakenings, stappen over op Bud en Corona.

De banden met Heineken worden niet helemaal doorgesneden voor een aantal evenementen en voor locaties waar Heineken vast op de tap zit, zoals in de Johan Cruijff Arena. Hoeveel geld er met de overeenkomst is gemoeid, houden beide kampen voor zich.

,,Muziekfestivals blijven belangrijk voor Heineken,” zegt een woordvoerder van Heineken Nederland. ,,Helaas kwamen we er niet uit met ID&T en dat vinden we oprecht jammer. Met elkaar hebben we het evenementenlandschap ruim twintig jaar kleur gegeven. We blijven ook zeker in gesprek – dat samenwerkingsverbanden soms wisselen, hoort erbij. We blijven met beide benen in festivalland staan en zullen daarin, samen met andere partners, volop blijven investeren.”

Bron: ad.nl