Newsroom

August 27, 2022 trouw.nl

Dansen tot je erbij neervalt op de grootste Mysteryland ooit

View article in other media

Van trap house tot afrobeats: op het driedaagse festival Mysteryland draait alles om elektronische dancemuziek. De 27ste editie is met 133.000 bezoekers de grootste ooit.

Verscholen tussen de bomen staat zaterdagmiddag een stadsbus heftig te schudden op zijn banden. Uit de openstaande deuren klinkt keiharde house. “Dit jaar hebben we de bus extra verankerd aan de grond”, zegt de begeleider van de perstour. “Eerder stuiterde hij door de dansende mensen het hele terrein over, maar dat zal nu niet meer gebeuren.”

De 27ste editie van Mysteryland op het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer is de grootste ooit en staat met 133.000 bezoekers, samen met Zwarte Cross en Pinkpop, in de top-3 van grootste Nederlandse festivals. Op de camping op het terrein slapen 18.500 bezoekers.

‘We zijn allemaal vrienden van elkaar’

Op het driedaagse Mysteryland draait alles om elektronische dansmuziek. Van funk tot afrobeats, latin en urban, en van hardstyle en bigroom tot trance en techno. Bandjes zul je er niet aantreffen. Maar op de twaalf grote podia en diverse kleinere is van alles te beleven.

In de Thunderdome-tent met snoeiharde hardstyle tref je veel kale mannen met blote bovenlijven, maar vijf minuten verderop staan bij Vunzige Deuntjes vooral jonge vrouwen in minirokjes met hun heupen te wiegen op de latinbeats van Childsplay.

Tussen hen staat Griselle Storteboom. Die Thunderdome-tent is niet echt haar ding, maar bij Vunzige Deuntjes en Sexy by Nature kan ze prima uit de voeten. “Dat is juist zo mooi aan dit festival. Voor iedereen is wel een podium te vinden en we zijn allemaal vrienden van elkaar.”

Kilometers maken

Voor de bezoeker die alle podia wil zien is Mysteryland een ware slijtageslag. Het is niet alleen dansen tot je erbij neervalt, maar ook kilometers lopen. Het terrein is opgedeeld tussen Noord en Zuid die met elkaar zijn verbonden via een brug. Bezoekers worden er door verkeersregelaars en -borden overheen geleid, zodat er geen opstoppingen ontstaan.

Beide terreinen hebben een hoofdpodium. In Noord ligt onderaan Big Spotters Hill de Q-dance stage waar er al vroeg in de middag flink de beuk in gaat. Bovenop de piramidevormige berg is een rollerdisco waar je rolschaatsen kunt lenen, met prachtig uitzicht over het festivalterrein.

Carla de Vries, 67, en haar man Erik Melief hebben zich net de trappen van de 22 meter hoge berg op gehesen. Ze komen al op Mysteryland sinds ze in 2006 kaartjes wonnen via Radio 538. “Je kunt ons gerust dance-veteranen noemen”, zegt De Vries. “We gaan bij alle podia even kijken, er valt zoveel te beleven. Alleen al de details in de aankleding.”

Tijdens het wandelen passeren bezoekers verschillende kunstinstallaties, een vijver met een fonteinshow en discoballen, plekken om even te ontspannen zoals Sofa Sessions met luxe Chesterfield-banken en de Healing Garden met yogasessies. Ook is er Eat your Heart out; een foodfestival binnen het festival.

Duurzaamheid

Behalve een enorme logistieke operatie leveren zoveel bezoekers ook een enorme afvalberg op. Hoe voorkom je dat het terrein aan het einde van het weekend is veranderd in een vuilnisbelt? Duurzaamheidsmanager Niels de Geus stelt dat het voor festival-organisator ID&T inmiddels een sport is om festivals zo duurzaam mogelijk te organiseren.

Zo is dit seizoen het statiegeldsysteem echt doorgebroken. Bij je eerste drankje betaal je extra voor je beker en als je uitgedronken bent lever je die in voor een muntje dat je weer kunt gebruiken bij een volgend drankje. “Bezoekers willen dit ook graag, het is niet meer normaal om je plastic bekertje zomaar op de grond te gooien.” Het lijkt inderdaad te werken, want aan het einde van de zaterdag is het terrein nog opmerkelijk schoon.

Een andere slimme vondst zijn de waterzakjes die je voor twee tokens overal kunt krijgen en met een haak aan je broek kunt hangen. Je kunt ze ongelimiteerd vullen met kraanwater bij tappunten en de toiletten. Tokens kun je krijgen voor ongeveer 3,5 euro. Voor een biertje ben je er één kwijt.

Afwisseling

Op het grote podium in Zuid wordt het publiek de hele dag blootgesteld aan uiteenlopende stijlen. Om vier uur staat Kriss Kross Amsterdam op het programma. “Wij zijn hier gekomen met één doel: deze mainstage afbreken.” Hiphop, funk, soul en dancebeats schallen over het publiek dat zich graag laat optillen door het trio.

Joyce Wildschut en haar vriendengroep komen speciaal voor de bigroom van dj-duo W&W, die vroeg in de avond staan gepland op dezelfde plek. “Ja, daar hebben we inderdaad 75 euro voor betaald. De rest moeten we maar even uitzitten.”

Gewaagde keuze is de afsluiter van de avond: de Franse DJ Snake, die erom bekendstaat graag een enorme bak herrie over het publiek uit te storten. Het ingewikkelde genre trap house is een vrij a-symfonische verzameling bizarre geluiden met extreem zware bassen en gierende synths. Het publiek dat zich inmiddels op het grote veld heeft verzameld voor de eindshow lijkt het er inderdaad moeilijk mee te hebben. Gelukkig zorgt de spectaculaire afsluitende vuurwerk- en lichtshow voor het laatste gezamenlijke kippenvelmoment.

Bron: trouw.nl